Obučiová a Macušimová patřily mezi pět žen, které se dostaly do Abeho kabinetu při jeho nedávné reorganizaci. Obučiová byla označována za vycházející hvězdu japonské politiky a dokonce byla vnímána jako možná budoucí japonská premiérka. Abe se dnes omluvil za to, že obě členky vládnoucí konzervativní Liberálnědemokratické strany do jejich funkcí jmenoval, a slíbil, že během 24 hodin oznámí jejich nástupce. "Já jsem je jako premiér jmenoval a nesu za to odpovědnost. Hluboce se omlouvám národu," prohlásil Abe.

O tom, že se Obučiová chystá podat demisi, se spekulovalo již několik dní. Jak uvedl list Mainiči šimbun, čtyřicetiletá matka dvou dětí během pěti let do roku 2012 prý utratila z peněz od dárců více než deset milionů jenů (dva miliony Kč) za věci nijak nesouvisející s politikou, například za kosmetické přípravky a módní doplňky. Dárcovská organizace rovněž utratila 3,62 milionu jenů (740.000 Kč) v butiku, který provozuje manžel sestry Obučiové, napsal deník. Obučiová byla první ženou v čele vlivného ministerstva hospodářství, obchodu a průmyslu, které má mimo jiné dohled nad energetickým sektorem.

Obučiová, která je dcerou bývalého japonského premiéra, již dříve popřela, že by byla ve zmíněných aférách osobně zapletena. Na dnešní tiskové konferenci se nicméně omluvila, že "nebyla schopna přispět ke klíčovým cílům premiéra Abeho, včetně oživení japonské ekonomiky a vytvoření společnosti, kde mají ženy úspěch".

Několik hodin po oznámení demise Obučiové rezignovala také osmapadesátiletá ministryně spravedlnosti Macušimová. Opoziční Demokratická strana Japonska (DPJ) na ni v pátek podala stížnost pro porušení volebního zákona, když poukázala na to, že politička před volbami ve svém okrsku rozdávala papírové vějíře se svou podobiznou a politickým programem. Podle DPJ tím porušila zákony týkající se využití finančních darů, které zakazují dávat voličům jakékoli dárky. Macušimová namítá, že vějíře, z nichž jeden prý vyšel na pouhých 80 jenů (16 Kč), by měly být povoleny jako forma volebních letáků.

Analytici mají za to, že dnešními rezignacemi problémy premiéra Abeho s novými ministryněmi nekončí a mohly by se nakonec stát osudnými samotnému ministerskému předsedovi. Další dvě členky kabinetu jsou totiž kritizovány za údajné vazby na ultranacionalistické skupiny, připomněla agentura AP.