Vlády západních států v sobotním prohlášení rovněž vyjádřily pohoršení nad tím, že nejsou respektovány výzvy k příměří.

V Libyjském Benghází byly v poslední době během bojů mezi islamistickými ozbrojenými skupinami a provládními silami odpadlického generála Chalífa Haftara, které ve středu zahájily novou ofenzivu ve snaze ovládnout východolibyjskou metropoli.

Západní mocnosti v prohlášení kritizovaly Haftarovu ofenzivu a zdůraznily, že "boj proti teroristickým organizacím lze trvale vést pouze pravidelnými ozbrojenými silami" pod kontrolou centrální vlády.

USA a jejich čtyři evropští spojenci rovněž odsoudily počínání skupiny Ansar aš-Šaría, která od července ovládá většinu druhého největšího libyjského města Benghází. "Tvrdě vybojovaná svoboda Libye" je podle západních vlád "ohrožena, pokud bude "libyjským a mezinárodním teroristickým skupinám dovoleno Libyi využívat jako bezpečné útočiště".

Pětice vlád rovněž pohrozila sankcemi jednotlivcům, kteří "ohrožují mír, stabilitu nebo bezpečnost Libye nebo blokují či podrývají politický proces".

O ovládnutí Libye soupeří dvě vlády poté, co ozbrojené skupiny ze západolibyjského města Misuráta v srpnu obsadili metropoli Tripolis a přinutily vládu premiéra Abdalláha Sáního a parlament k odchodu do východolibyjského Benghází.

Chaos rozpoutaly skupiny, které se v roce 2011 podílely na svržení libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Odmítají složit zbraně a podřídit se vládě a bojují mezi sebou i proti armádě o území, která po revoluci ovládly.