"Je mnoho oblastí, v nichž Spojené státy a Čína nadále spolupracují, i když jsou mezi námi některé neshody, které se snažíme efektivně vyřešit," řekl Kerry před novináři v Bostonu před druhým dnem rozhovorů s vysoce postaveným čínským diplomatem. Jednání mají připravit schůzku prezidentů obou zemí Si Ťin-pchinga a Baracka Obamy, která se uskuteční 12. listopadu v Pekingu po summitu Rady pro hospodářskou spolupráci v Asii a Tichomoří (APEC).

Kerry mezi příklady oblastí spolupráce uvedl Afghánistán, situaci kolem jaderného programu Severní Koreje či Íránu, klimatické změny a boj proti terorismu včetně takzvaného Islámského státu.

"Domníváme se, že bychom měli pokračovat ve spolupráci, abychom prohloubili vzájemnou důvěru a směřovali své úsilí do důležitých oblastí spolupráce, neboť na základě vzájemného respektu se můžeme náležitě vypořádat s jakýmkoli druhem neshod mezi námi," prohlásil Jang.

Agentura Reuters poznamenala, že společná obava z Islámského státu představuje vzácnou blízkost bezpečnostních zájmů Pekingu a Washingtonu a vytržení z obvyklejší nevraživosti v citlivých geopolitických otázkách, jako jsou územní spory v Jihočínském moři a kybernetická špionáž.