Podle analýzy je ve srovnání s Českem v Karlovarském kraji větší podíl míst pro nekvalifikované a pomocné pracovníky, větší než celostátní průměr je i u zaměstnanců v oboru obsluhy strojů a zařízení.

Výrazně více lidí v kraji, než je celostátní průměr, pracuje ve službách. Zatímco v Česku je ve službách 16,5 procenta zaměstnanců, v Karlovarském kraji je to 21 procent. Je to dáno hlavně tím, že je v kraji silně zastoupeno lázeňství. Naopak se zvyšující se odborností se podíl zaměstnanců v Karlovarském kraji snižuje proti celostátnímu průměru.

Podle Přibyla kraj zaostává v podílu i počtu kvalifikovaných odborníků. "Zatímco do roku 2008 se situace mírně zlepšovala, od roku 2008, vlivem krize, se zase zhoršuje," uvedl Přibyl.

Karlovarský kraj má dlouhodobě nejnižší podíl vysokoškolsky vzdělaných lidí. Podle údajů ze sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011 mělo tehdy vysokoškolské vzdělání v kraji jen 7,2 procenta obyvatel. Přitom největší podíl měla tehdy Praha, 22,5 procenta.

Nízká vzdělanostní struktura obyvatelstva tak může být handicapem i pro získávání investorů. Odborníci chybí hlavně v technických oborech, ale nejen vysokoškolsky vzdělaní. Podle Přibyla by snahy kraje měly směřovat například k přilákání sídel podniků, a to hlavně těch, které zaměstnávají kvalifikované zaměstnance.

Určité zlepšení by mohla přinést spolupráce kraje se Západočeskou univerzitou. V Chebu má pobočku ekonomické fakulty a od letošního roku začne v Sokolově vyučovat i první studenty strojní fakulty. Po několika letech, kdy nebyl zájem, se letos poprvé podařilo otevřít první ročník, do něhož nastoupilo 53 studentů. Zpočátku se budou učit v Sokolově, kam za nimi budou dojíždět učitelé z Plzně, později pak budou studenti jezdit do Plzně.