"To je prostě odřezávání těch dětí, které neprojdou nějakou úrovní, kterou ministerstvo bůhvíjak stanoví," řekl ČTK. Z dotazníkového šetření provedené Scio letos v září na 83 středních školách vyplynulo, že výsledky těch nejslabších studentů z přijímacího řízení byly u maturity srovnatelné s celkovou úspěšností maturantů.

Scio v uplynulém školním roce poskytovalo jednotné přijímací testy celkem sedmi krajům, z toho v pěti případech na všechny střední školy s maturitou. Některé krajské samosprávy sice už nyní určitou hranici doporučují, ale pro ředitele není závazná. Zkoušky slouží především k výběru na školách, kde je velký převis poptávky.

I když základní školy budou mít k dispozici vzorové testy a soubory úloh, rodiče deváťáků podle Šteffla budou hledat možnost mimoškolní přípravy. "Rodiče budou vyděšeni a budou hledat všechny možné způsoby, aby zvýhodnili své dítě oproti těm ostatním. Tím pádem do toho budou investovat peníze," řekl. Na to podle něj doplatí děti ze sociálně slabších rodin.

Na jaře příštího roku se uskuteční pilotní testování jednotných přijímacích zkoušek, do něhož se podle Štefflových informací nezapojí školy z Libereckého a Jihočeského kraje. "Ostatní kraje, pokud to budou dělat, tak to bude zřejmě jen doplňková věc," poznamenal. Pokud by školy chtěly pilotní testování použít k přijímacímu řízení, postupovaly by podle něj protiprávně. Termín konání stanovený na 20. dubna je totiž mimo rozmezí pro přijímací zkoušky dané vyhláškou.

Hlavním cílem jednotných přijímacích zkoušek podle ministra Chládka je, aby se na střední školy s maturitou nedostávaly děti bez studijních předpokladů. Argumentuje tím, že za státní peníze čtyři roky studují a pak maturitní zkoušku nesloží. Na jaře státní maturitu nezvládlo 18,7 procenta z těch, kteří ji konali poprvé, což byl nejhorší výsledek od jejího zavedení v roce 2011.

Zavedení jednotných přijímaček by mohlo dostat do problému řadu středních odborných škol, které mají už nyní vzhledem k převisu nabídky problém s nedostatkem žáků. Některé děti, které jsou na ně nyní přijímány, by mohly zůstat pod čarou. "Za tím je skrytý úmysl nahnat děti na učiliště, kde je těch dětí taky nedostatek. Logika té věci je skutečně bizarní, protože nezaměstnanost absolventů učilišť je mezi 20 a 30 procenty," dodal Šteffl.