Podle Schrödera sankce narušují komunikaci mezi evropskými a ruskými představiteli. Bývalý kancléř tvrdí, že je třeba "budovat mosty" a snažit se dialog naopak posilovat. "Musíme zůstat připraveni k jednání, musíme se snažit navzájem si porozumět a pochopit, co je pro toho druhého důležité. Potřebujeme se navzájem, a proto nesmíme své vztahy omezovat," řekl Schröder.

Právě dialog na obchodní úrovni podle bývalého kancléře může otevřít cesty k diplomatickému řešení ukrajinské krize. Schröder právě diplomacii vnímá jako jediný možný způsob, jak ukrajinský konflikt překonat. "Spirála násilí se dá prolomit politickým jednáním. Je k tomu ale třeba obnovit vzájemnou důvěru, která teď chybí," tvrdí Schröder.

Bývalý německý kancléř dlouhodobě udržuje dobré vztahy s ruskými představiteli. Letos v dubnu vyvolaly v Německu kritiku fotografie z oslav Schröderových 70. narozenin, na nichž byl expremiér v objetí ruského prezidenta Vladimira Putina. Snímek byl pořízen v době, kdy Evropská unie rozšířila protiruské sankce kvůli tomu, že Moskva poskytla podporu separatistům na východě Ukrajiny.

Schröder se i dnes přihlásil k tomu, že má k Rusku blízko. "Stojím si za tím, že chci Rusku, jeho lidem a jeho politickému vedení porozumět. Nestydím se za to, naopak jsem na to pyšný," prohlásil.