Exploze na autobusové stanici byla ohlášena z Kyjevské třídy na severozápadě města nedaleko od doněckého letiště. Lidé v okamžiku výbuchu nastupovali do mikrobusu, který ve stanici stál. Ruská agentura TASS ve zprávě z Doněcku obvinila z útoku jednotky ukrajinské armády. Vůz po zásahu zcela shořel.

Podle ukrajinských médií vypálili osudnou raketu povstalci hlásící se k samozvané Doněcké lidové republice. Agentura Unian napsala, že po jejich útoku v mikrobusu zahynulo šest lidí a jeden byl zraněn.

Krátce předtím zasáhl dělostřelecký granát jednu z doněckých škol, kde zahynuli nejméně dva lidé. Podle agentury Unian šlo o náhodné kolemjdoucí. Zpravodaj agentury Reuters z místa oznámil, že zahynuli čtyři lidé včetně jednoho učitele a rodiče jednoho z žáků. V době výbuchu bylo ve škole 70 dětí, žádné ale zraněno nebylo.

Povstalci v informaci o incidentu uvedli, že granát byl odpálen z pozic kontrolovaných ukrajinskou armádou. Ukrajinské zdroje naopak tvrdí, že odpovědnost za útok nesou separatisté. V doněckých školách dnes začal školní rok, zahájení výuky bylo z obvyklého zářijového termínu odloženo kvůli pokračujícím bojům.

Ukrajinská armáda vyjednává s povstalci o výměně některých území, kde je vystavena tlaku separatistů. Spekulace, které se v posledních dnech objevily v několika ukrajinských médiích, dnes agentuře Unian potvrdil doněcký gubernátor Serhij Taruta. Předmětem výměny se má stát letiště v Doněcku, které je už řadu týdnů vystaveno útokům vzbouřenců.

Letiště v největším východoukrajinském městě je jediným obranným postem, který se vládním jednotkám v Doněcku podařilo udržet. Navzdory příměří vyhlášenému 5. září je areál letiště prakticky denně vystaven dělostřeleckým, raketovým a minometným útokům separatistů a armáda ho drží za cenu nemalých obětí. Povstalci považují doněcké letiště za klíčový strategický prostor, bez jehož ovládnutí není fungování jejich "lidové republiky" možné.

"Jednání o výměně letiště skutečně běží. Výměna se bude týkat území těsně přiléhajících k Doněcku. Jde o velká území," řekl Taruta bez dalších podrobností ukrajinské agentuře.

Informaci o připravované výměně ale popřel vůdce doněckých vzbouřenců Alexandr Zacharčenko. Povstalci podle něj ovládají 90 procent letištního areálu a k žádné výměně se nechystají. "Měnit za jejich deset procent by byla hloupost. Já své území neměním," řekl Zacharčenko agentuře TASS.