Ve čtvrti Silván v současné době žije asi 50.000 Palestinců a mezi nimi asi 90 rodin židovských osadníků, které tvoří asi 500 lidí a hlídá je izraelská armáda. Sedm naposledy zakoupených domů je vůbec největším množstvím nemovitostí, které organizace Elad naráz pořídila od roku 1986, kdy proces postupného přesídlování osadníků do oblasti začal, citoval Reuters místní představitele.

"Jde o vládu osadníků pro osadníky," komentoval krok palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát s tím, že jde o pokus "vymazat palestinskou identitu". "Slouží to jejich cíli, kterým je změnit charakter Jeruzaléma izolováním a omezováním palestinské existence. A Izraelcům to umožní zabrat více půdy," dodal Irikát.

Ve východním Jeruzalémě jsou posvátná místa křesťanů, muslimů i židů. Izrael jej obsadil za války v roce 1967 a později připojil ke zbytku města, které tak považuje za sjednocené a nedělitelné. Mezinárodně ale tento krok není uznáván, takže židovskou výstavbu ve východním Jeruzalémě mnohé státy a hlavně Palestinci považují za nezákonné osídlování. Palestinci počítají s východním Jeruzalémem jako s hlavním městem svého budoucího státu.