Zájem o zahraniční stáže mezi studenty kontinuálně roste. Zatímco ve školním roce 2007/2008 jich vycestovalo 252, o pět let později jich bylo již 1114. Ze 161 k šesti stovkám se zvýšil také počet pracovníků ve vzdělávání, kteří tuto zkušenost zvolili. Zhruba 600 z nich vycestovalo nejen ve školním roce 2012/2013, za který jsou poslední publikované údaje, ale také o dva roky dříve.

S více než tisícovkou stážistů bylo ve sledovaném období nejpopulárnější Německo. Druhá Británie za ním zaostala zhruba o pět desítek lidí. Mezi pěti nejoblíbenějšími zeměmi byly ještě Francie, Španělsko a Slovensko.

Při pracovních stážích mohou zájemci ve vybrané firmě strávit různě dlouhé období od několika dnů po několik měsíců. "Účelem není ani tak přivydělat si, jako spíše získat cenné zkušenosti a zvýšit svou kvalifikaci a atraktivitu na pracovním trhu," uvedlo Zastoupení Evropské komise v ČR. Stáže proto bývají neplacené, ale jejich účastníci dostávají od EU příspěvek na zvýšené životní náklady v zahraničí.

Aktuálně je možné vyjet na stáž v rámci nového sedmiletého programu Erasmus+, který běží od ledna letošního roku. Je rozšířeným nástupcem dlouholetého programu Erasmus, navazuje i na další programy zaměřené na studenty a učitele. Mohou se ho zúčastnit také učni, vedoucí mládeže, dobrovolníci nebo funkcionáři amatérských sportovních organizací. Do roku 2020 by na něj mělo jít téměř 15 miliard eur (asi 410 miliard korun). Zájemci o zahraniční pracovní stáž financovanou z těchto zdrojů mohou najít potřebné informace na webu www.stazujeme.cz.