"Situaci Nemocnice Na Homolce jsem se rozhodl personálně řešit. Odvolal jsem současného ředitele Michala Šetlíka na jeho žádost," uvedl Němeček. Šetlík odchází z osobních důvodů, chce se znovu víc věnovat medicínské praxi. Podle ministra stihl za dobu svého řízení v nemocnici nastartovat změny, které ale prý zanikly mezi zprávami o sporných kauzách předchozího vedení.

Šetlík České televizi řekl, že chod nemocnice byl ohrožen "útoky a tím, co se tady dělo posledního tři čtvrtě roku nebo rok". Podle něj v tomto období chodila do nemocnice jedna kontrola za druhou. "Ani to vedení nemocnice nemohlo vykonávat svou činnost," dodal.

Nový ředitel Oliva nevzešel z výběrového řízení, ministr ho vybral sám. Konkurz, do něhož byl přihlášený i dosavadní šéf Homolky Šetlík, zrušil. Němeček to dnes zdůvodnil tím, že měl informace o pokusech výběr ovlivňovat. Uvedl, že se o Olivovi dozvěděl ze svého "okruhu důvěryhodných lidí", manažerův životopis v něm pak vzbudil důvěru. "Je to opravdu velký manažerský oříšek pro kohokoliv (řízení Homolky), proto jsem volil člověka zcela mimo zdravotnictví, který tam nepůsobil, se zkušenostmi z velkého průmyslu, který bude oproštěn od různých vlivů, tlaků," uvedl Němeček.

Podle protikorupční organizace Transparency International problémy dřívějšího vedení nemocnice částečně přetrvávaly i za Šetlíka. Poukazovala na to, že odmítl ministerským kontrolorům předat některé podklady k dceřiným firmám. Ministerstvo pak odmítlo všechny námitky nemocnice proti výsledkům auditu, který zakázky a hospodaření zkoumal. Zjištění tehdy Němeček označil za závažná. O vyhlášení výběrového řízení na šéfa Homolky požádal už dřív samotný Šetlík. Původně chtěl získat potvrzení ve své funkci.

Němeček minulý týden při interpelacích ve Sněmovně řekl, že výběrová komise zasedne v úterý. "Myslím si, že po tomto datu věci dostanou trošičku jiné tempo, jiný spád a budou rychle řešeny. Nicméně do té doby bych nerad dělal jakékoliv kroky, které by mohly umožnit napadat průběh tohoto výběrového řízení," poznamenal v dolní komoře. Dodal také, že komise jen doporučuje a při pochybnosti o výsledku konkurzu může ředitele jmenovat sám.

Oliva absolvoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze (VŠCHT). Podle svého profilu na LinkedIn ji ukončil v roce 1983. Emigroval pak do Německa, kde v roce 1985 studoval management a do roku 1993 pracoval ve farmaceutické firmě. Poté se vrátil do Česka, kde si udělal na VŠCHT doktorát z managementu. Poté působil ve vedení několika farmaceutických společností. V letech 2009 až 2012 řídil poradenskou firmu AVILO. Od února 2012 do října 2013 vedl firmu Spolana. Poté přešel do výzkumné firmy Polymer Institute Brno, která patří do skupiny PKN Orlen. Od února 2011 je viceprezidentem ACG Czech Republic.

Bývalého ředitele nemocnice Dbalého i jeho exnáměstka Michala Toběrného viní protikorupční policie z přijetí úplatku 5,7 milionu korun. Obvinění se týká zakázky na nákup Leksellova gama nože z roku 2009. Policie také stíhá jednoho člověka, který je údajně podplatil. Zaměřila se i na další zakázky a projekty.