Některé části 3500 kilometrů dlouhé hranice mezi oběma asijskými velmocemi zůstávají sporné. Podle indických map se tak nyní čínská armáda nachází na území Indie. Čínské ministerstvo obrany k současné situaci uvedlo, že mezi oběma stranami nepanuje shoda ohledně hraniční linie. Pokud prý dojde k problémům v hraniční oblasti, mohou je obě strany vyřešit prostřednictvím dialogu a konzultací.

Čínský prezident Si Ťin-pching přitom v pondělí podle agentury Nová Čína uvedl, že armáda musí být připravena k boji a musí posílit svou schopnost vyhrát "regionální válku". V indických médiích pak tento komentář vyvolal spekulace právě v kontextu tohoto územního sporu. Čínské ministerstvo zahraničí je dnes podle listu The Times of India označilo za "neuváženou domněnku".

Si Ťin-pching byl do pátku na státní návštěvě Indie. Během společné tiskové konference přitom indický premiér Naréndra Módí jasně uvedl, že jej situace na společné hranici znepokojuje. Údajné proniknutí čínské armády na indické území tak vrhlo stín na zlepšení vzájemných vztahů mezi nejlidnatějšími státy světa. Během své návštěvy přitom čínský prezident přislíbil investovat v Indii v následujících pěti letech 20 miliard dolarů (skoro 430 miliard korun).

Premiér Módí již dříve prohlásil, že v otázce pohraničního sporu s Čínou zaujme více nekompromisní postoj. Připojil se tak například k Japonsku a Filipínám, které se ostře ohrazují vůči teritoriálním nárokům Pekingu.

Podle indických úřadů překročili letos čínští vojáci demarkační linii více než 300krát. K natolik závažné situaci jako nyní však naposledy došlo loni v květnu, kdy byl v Indii na státní návštěvě čínský premiér Li Kche-čchiang.

Země již po desetiletí vedou spory ohledně hranic. Indie tvrdí, že Čína od roku 1959 neoprávněně okupuje 38.000 kilometrů čtverečních indického území v oblasti Aksaičin ve státě Džammú a Kašmír. Čína si zase dělá nárok na indický stát Arunáčalpradéš o rozloze 90.000 kilometrů čtverečních.

Právě konflikt o společnou hranici se v roce 1962 stal příčinou krátké indicko-čínské války.