Představitel světové organizace upozornil, že statistika obětí konfliktu může být značně nepřesná, protože OSN pracuje jen s odhady z veřejných zdrojů. OSN vydává zprávy o obětech ukrajinského konfliktu pravidelně. Počátkem září oznámila 3027 mrtvých, v srpnu jich podle světové organizace bylo 2593.

Intenzita bojů na východě Ukrajiny se podle Šimonoviče až do příměří vyhlášeného 5. září zvyšovala. Zatímco mezi dubnem a červnem v bojích mezi ukrajinskou armádou a vzbouřenci v průměru umíralo jedenáct lidí denně, v pozdější době jich bylo kolem čtyřiceti. Po vyhlášení klidu zbraní klesl denní počet obětí pod deset.

Počet válečných zajatců na Ukrajině se podle OSN pohybuje mezi 500 a 800. Údaje Kyjeva i vzbouřenců jsou ale výrazně vyšší, operují řádově s tisícovkami lidí. Šimonović v této souvislosti prohlásil, že v oblastech ovládaných separatisty jsou lidé unášení s požadavkem výkupného, nuceni k těžké práci nebo využíváni při výměnách zajatců. I v oblastech ovládaných armádou by podle OSN měl Kyjev bedlivě vyšetřovat případy porušování lidských práv.