Změna právního předpisu, kterou zamýšlela prosadit Rajoyova konzervativní Lidová strana (PP), by ze Španělska udělala zemi s jednou z nejtvrdších právních úprav potratů v Evropě. Proti takovému kroku se v zemi konalo více protestů za účasti tisíců lidí. Kritici poukazují na to, že by Španělsko, pokud jde o ženská práva, bylo vrženo 40 let zpátky.

Při červnovém průzkumu agentury Metroscopia se 60 procent dotázaných Španělů vyslovilo pro zachování zákona v nynějším znění.

Tento normativní akt, podobně jako v dalších evropských zemích, umožňuje umělé přerušení těhotenství v prvních 14 týdnech těhotenství a pro šestnáctileté a sedmnáctileté dívky nevyžaduje svolení rodičů. Podmínky potratů liberalizoval v roce 2010 tehdejší levicový kabinet.

Změna původně navrhovaná vládou by opět dovolovala potrat jen v případech znásilnění nebo při ohrožení života matky, které by ale museli potvrdit lékaři.

Rajoy nicméně podle AP poznamenal, že kabinet přeci jen bude chtít prosadit alespoň nutný souhlas rodičů s potraty šestnáctiletých a sedmnáctiletých dcer.

"Rozhodnutí, které jsem přijal, není jen vzdát se ministerstva spravedlnosti, ale také opustit politiku po 30 letech," reagoval na svůj neúspěch ministr spravedlnosti před médii. Ruiz-Gallardón uznal, že "nebyl schopen" kontroverzní návrh zákona před parlamentem náležitě obhájit.