Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

ISIS unesla Francouze: Hrozí jeho popravou!

Bojovníci Islámského státu zveřejnili děsivou hrozbu
Bojovníci Islámského státu zveřejnili děsivou hrozbu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
22. září 2014
22:59

Neznámí ozbrojenci unesli v neděli večer na severu Alžírska francouzského občana. Informace alžírských úřadů dnes potvrdil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. K únosu se na videu přihlásila údajná odnož organizace Islámský stát (IS).

Podle alžírských úřadů byl 55letý Francouz unesen při výletu do hor asi 100 kilometrů východně od metropole Alžíru. Na videu, které únosci zveřejnili, vyzývá unesený muž prezidenta Françoise Hollandea, aby zastavil intervenci v Iráku. Jinak ho prý popraví.

Za své věznitele unesený označil odnož IS v severní Africe; její členové se sami označují za Alžírské vojáky chalífátu. Pravost videa francouzské úřady zatím nepotvrdily.

K únosu Francouze došlo v okamžiku, kdy členové teroristické organizace Islámský stát vybídli své stoupence, aby útočili na občany zemí, které se účastní boje proti radikálům, obzvlášť USA a Francie. Tyto dvě země podnikají cílené nálety na pozice islamistů v Iráku.

Francie dnes své občany ve třiceti vybraných zemích, zejména v Africe a na Blízkém východě, kvůli těmto hrozbám vyzvala "k nejvyšší opatrnosti". Ministr vnitra Bernard Cazeneuve však zdůraznil, že se Francie "nebojí, protože je připravena odpovědět na jejich hrozby".

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

peterwilliams ( 23. září 2014 08:07 )

Zobrazit celou diskusi