Ve srovnání s těmi, kdo zahraniční zkušenost nemají, jsou mladí lidé po absolvování stáže či studia v cizině ohroženi dlouhodobou nezaměstnaností dvakrát méně a pět let po ukončení studia je míra jejich nezaměstnanosti o 23 procent nižší.

Studie, kterou vypracovali nezávislí odborníci, je podle Evropské komise největší svého druhu. Shromážděny v ní byly názory téměř 80.000 respondentů včetně studentů i firem. "Zaměstnavatelé i bývalí studenti se shodují, že účast v Erasmu je na pracovním trhu výhodou," prohlásila evropská komisařka.

Studie podle eurokomisařky ukázala, že studenti se z ciziny vrací nejen sebevědomější, tolerantnější k jiným kulturám, ale jsou také schopni rychleji řešit problémy, lépe se vyrovnávat s novými situacemi a mají lepší organizační schopnosti.

"To jsou osobnostní znaky, kterých si zaměstnavatelé vysoce cení," zdůraznila Vassiliouová na tiskové konferenci s tím, že podobně se vyjadřovalo devět z deseti zaměstnavatelů. Více než třetině stážistů je také nakonec nabídnuta práce v podniku, kde stáž absolvovali.

Desetina absolventů Erasmu začala podle studie podnikat a více než tři čtvrtiny z nich to plánují či o tom alespoň uvažují. Mohou také očekávat rychlejší kariérní postup, protože zaměstnancům s mezinárodní zkušeností svěřuje větší profesní odpovědnost 64 procent zaměstnavatelů, uvedla komise.

Materiál také uvádí, že 40 procent účastníků programu se přestěhovalo do jiného státu či tam pracuje, což je dvojnásobný počet proti těm, kdo studovali jen ve své zemi. Možnost života v zahraničí připouští 93 procent absolventů programu proti 73 procentům těch, kteří studovali jen doma.

Studium v zahraničí také zvyšuje pravděpodobnost navázání mezinárodního vztahu. Třetina bývalých studentů programu nyní žije s partnerem z jiné země a 27 procent účastníků se s dotyčným seznámilo přímo při svém studiu či stáži v cizině. Právě zde komise uvádí odhad jednoho milionu narozených dětí.

Evropský studentský výměnný program Erasmus, nyní Erasmus+, existuje od roku 1987. Do roku 2020 by měl dát příležitost k pobytu v zahraničí čtyřem milionům lidí, z toho dvěma milionům vysokoškolských studentů a 300.000 vysokoškolských pedagogů. Kromě toho má být z programu financováno 135.000 výměn studentů a zaměstnanců s neevropskými partnerskými zeměmi.