Organizátoři odhadovali, že na pochod v newyorské čtvrti Manhattan vyrazilo asi 310.000 lidí. "Počty účastníků překonaly naše nejdivočejší představy," uvedl Ricken Patel z aktivistického hnutí Avaaz, které bylo jedním z pořadatelů akce. Kromě celebrit měly dorazit i skupiny vědců, odborářů, či 20 pochodujících kapel, dodali organizátoři.

Cílem jejich akce prý bylo zmobilizovat lidi, a tak přeměnit téma boje proti klimatickým změnám "na téma, které se týká každého". V New Yorku se v úterý koná summit OSN o klimatických změnách, kterého se zúčastní více než 120 hlav států a vlád. Podle OSN půjde o vůbec největší podobnou schůzku zabývající se změnami klimatu v historii a státníci by na ní měli představit nové závazky, zásadní iniciativy a konkrétní kroky vztahující se k otázce změny klimatu.

Jak popsala agentura Reuters, Pan Ki-mun se pochodu zúčastnil ruku v ruce s britskou primatoložkou Jane Goodallovou a francouzskou ministryní životního prostřední Ségolene Royalovou. "Toto je planeta, na které budou žít následující generace," řekl šéf OSN novinářům. "Neexistuje žádný Plán B, protože nemáme žádnou Planetu B," dodal.

V čele protestu šel i americký herec Leonardo DiCaprio. "Jde o nejdůležitější téma této doby," uvedl na adresu boje proti klimatickým změnám. "Jsem neuvěřitelně hrdý na to, že tu mohu být," dodal. Generální tajemník OSN tento týden jmenoval hollywoodského herce poslem míru Spojených národů s přednostním zaměřením na boj proti globálnímu oteplování. DiCaprio v roce 1998 založil nadaci zaměřenou na ochranu životního prostředí.

V Londýně se dnešní demonstrace zúčastnila například herečka Emma Thompsonová či módní návrhářka Vivienne Westwoodová. Tisíce lidí pochodovaly centrem města až k budově parlamentu.

"Politici neukazují svou vůli. Tady není problém s vědou, tady je problém s politickou vůli," uvedl Ben Phillips z nevládní organizace Oxfam. "Proto je tak důležité, že tu dnes lidé pochodují," dodal.

Newyorské demonstranty měl přijít podpořit i starosta města Bill de Blasio, který zároveň představil nový plán, jak snížit emise skleníkových plynů v New Yorku. Emise by podle něj měly do roku 2050 poklesnout o 80 procent z hodnot roku 2005. V plánu se například mluví o tom, že všech 3000 budov vlastněných městem by mělo být do budoucna vybaveno úsporným vytápěním, chlazením a osvětlením. "Klimatické změny představují existenciální hrozbu pro Newyorčany a pro naši planetu," uvedl de Blasio.