Nyní se práce zaměří zejména na Bulhary na Břeclavsku. V obci se zčásti sesunul svah nad řekou Dyjí, na němž stojí 14 rodinných domů celkem s 37 obyvateli. Dva domy, které jsou nejblíže srázu, byly evakuovány. Ve čtvrtek z nich záchranáři vystěhovali sedm obyvatel.

V obci se připravuje přístupová cesta k vodě. Vede k místu, kde se bude vysypávat nová pata břehu. Těžká technika upravuje terén u koryta řeky, tak aby vznikl prostor pro otáčení náklaních vozhů. Na patu břehu bude použit kamenitý materiál. Hasiči dnes podle svého mluvčího Davida Jirouše museli vyčistit pravou část koryta. "Veškeré popadané stromy a rostoucí keře musí být vykáceny a odtaženy na druhou stranu řeky," uvedl Jirouš.

Jihomoravský kraj už dostal deset milionů korun od státu, které bude účtovat proti provedeným prací. Podle hejtmana Haška by měly být některé záchranné práce financované z evropského projektu na úpravu koryta Dyje. "Bez stabilizace svahů by stejně nemohl pokračovat," uvedl hejtman. Přesný účet za sanační práce bude podle Haška známý až po skončení stavu nebezpečí.

Další práce se týkají Dolních Věstonic, kde bude nutné postavit novou silnici, která obec spojí s Pavlovem. Stavba začne v pondělí a hotova by měla být do dvou týdnů. Silnice vznikne na polní cestě, která bude zpevněna a pokryje ji recyklovaný asfaltový povrch. Nahradí uzavřenou krajskou silnici. Minulou neděli pod ní ujel svah, který zavalil dva karavany rybářů u dolní nádrže vodního díla Nové Mlýny. Oprava potrvá asi půl roku.

Naopak ve Strachotíně se už do svých domovů v sobotu vrátili lidé z osmi domů, které ohrožoval sesuv svahu po vydatných deštích. Celkem šlo o 15 obyvatel. V obci od úterý likvidoval speciální bagr asi 3000 metrů krychlových půdy, která se uvolnila v bývalém pískovcovém lomu a ohrožovala domy.

Hašek dnes uvedl, že by radnice ve Strachotíne měla řešit v místě otázku možné stavební uzávěry. "Jestli se v území objevily takto vážné problémy, považoval bych za hazard, v takovémto území povolovat nové stavby. To stejné se týká záplavových území," uvedl Hašek.