"My jsme skutečně připraveni tam dodat zdravotnický materiál, jsme připraveni tam dodat i materiál, řekněme, který pomůže vyřešit některé problémy s nastupující zimou," uvedl ministr. Ukrajinští vojáci toho podle něj potřebují mnoho. "Já jsem jednal s ukrajinským velvyslancem, je to necelý týden a on mi předestřel celý seznam těch potřeb. Ty potřeby jsou skutečně masivní," podotkl.

Stropnický také velmi pozitivně hodnotil volbu náčelníka českého generálního štábu Petra Pavla novým předsedou Vojenského výboru NATO. "Je to výraz důvěry vůči naší armádě. Je to jakési vysvědčení za výsledky, je to za tu naši účast v mnohých misích, která vždycky byla kvitována," řekl s tím, že na Pavlově úspěchu má vlastně zásluhu i leckterý český voják. Vliv podle něj mělo i to, že ve funkci nebyl dosud nikdo z nových členů NATO.

Za velký diplomatický úspěch to označil i europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09), který se v debatě se Stropnickým setkal. "To, že byl vybrán do této vysoké funkce a důležité vojenské funkce, svědčí o tom, že jsme ještě neztratili úplně důvěru spojenců, což bychom si některými činy možná i zasloužili," řekl Štětina. Jako příklad takového činu uvedl postoj k možnosti zřídit americký radar v Brdech.

Oba hosté debatovali i o vztazích Ruska se západem, například o aktuálním incidentu, kdy americká a kanadská vojenská letadla zachytila u Aljašky šest ruských letounů, které ale nenarušily vzdušný prostor USA a Kanady. Podle Štětiny už začala druhá studená válka, kterou rozpoutává Kreml. Tyto provokace, ať už se odehrávají kdekoli, jsou podle něj jejím symptomem.

Podle Stropnického jde o systematické testování protivníka, které lze pozorovat už řadu měsíců. "Tam speciálně u těch baltských států to brnkání na nervy, abych tak řekl, je prostě systematické, to ruská strana skutečně dělá," řekl. Stejná praxe se podle něj odehrává třeba i na Islandu, kde hlídají české stíhačky. Štětina podotkl, že když české gripeny hlídaly vzdušný prostor v Pobaltí, provokace ruského letectva skončily.

Stropnický řekl, že vzhledem k tomu, jak se nyní klopotně rýsuje dohoda ohledně ukrajinského konfliktu, bylo by velkou chybou, kdyby se některá ze stran v takové situaci nechala vyprovokovat.

Důležité podle něj je, neskákat ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi na každý jeho výrok a nenechat se zneklidnit. "Buďte klidný, pane Punčochář," řekl moderátorovi. "Já bych lidi v neděli nestrašil," dodal.