Americký prezident Barack Obama jen několik minut před incidentem opustil Bílý dům na palubě vrtulníku, který ho na víkend dopravil do prezidentského venkovského sídla v Camp Davidu.

Podobné incidenty jsou podle agentury AP vzácné. Nicméně nejspíše oživí kontroverze okolo prezidentovy ochranky, jejíž pověst pošramotily opakující se nařčení jejích agentů z nepřípustného chování.

Vetřelec podle mluvčího tajné služby Eda Donovana přeskočil plot na severní straně Bílého domu a u sloupového vchodu ignoroval příkazy agentů, kteří jej zadrželi. Muž vypadal, že není ozbrojen, což potvrdila i prohlídka. Muž, identifikovaný jako dvaačtyřicetiletý Omar Gonzalez z Texasu byl převezen do nemocnice poté, co si stěžoval na bolesti na hrudi.

Vetřelci přeskakující u Bílého domu bývají obvykle téměř okamžitě zadrženi; předchozí incident se odehrál v den výročí teroristických útoků 11. září. V tomto případě však muž v džínech a tmavém triku stačil přeběhnout přes trávník, zatímco agenti tajné služby pokřikovali na kolemjdoucí, aby se klidili ze scény.

"Tato situace byla trochu jiná než jiné incidenty, které se stávají v Bílém domě," připustil Donovan s tím, že následovat bude důkladné vyšetřování.

Incident, který se odehrál v 19:20 místního času (01:20 SELČ v sobotu) vedl k evakuaci velké části Bílého domu. Uvnitř západního křídla Bílého domu personál a novináři spěchali do přízemí k bočnímu východu za doprovodu pokynů agentů tajné služby, z nichž někteří měli vytasené zbraně.

Jen krátce před tím Obama a jeho dcery, včetně hosta jedné z dívek, odletěli vrtulníkem do Camp Davidu. Ani první dáma Michelle Obamová nebyla doma, odcestovala již dříve.