Narušení vzdušeného prostoru se podle dnešního prohlášení švédského ministerstva zahraničí událo ve středu. Ruské stroje vstoupily do švédského vzdušného prostoru nad Baltským mořem jižně od ostrova Öland, který je po Gotlandu druhým největším v zemi.

Incident podle Reuters podle všeho vyvolá další debatu o posílení švédské obrany. Odcházející středopravá vláda premiéra Fredrika Reinfeldta, která tento měsíc prohrála volby, na jaře ohlásila plán na zvyšování vojenských výdajů. Důvodem k tomuto rozhodnutí bylo počínání Ruska, které anektovalo Krym a které podle Západu stojí za destabilizací situace na východě Ukrajiny.

Obdobné vzdušné incidenty nejsou výjimečné, nyní jsou ale ostřeji sledovány právě kvůli krizi na Ukrajině. Například loni se do médií dostala zpráva, že ruské letectvo uskutečnilo během Velikonoc simulovaný útok na Stockholm, na který švédské vzdušné síly nedokázaly včas reagovat. Opakované narušování vzdušného prostoru hlásí Finsko. Finský premiér Alexander Stubb koncem srpna obvinil Rusko z provokací.

Finsko a Švédsko v srpnu rozšířily spolupráci s NATO. Podle dohody může aliance v naléhavých situacích nasadit v těchto nečlenských severských zemích své vojáky. Vztahuje na případy přírodních katastrof či ohrožení bezpečnosti země.