"Za 48 hodin se zmocnili 60 vesnic, v pátek (dnes) jich bylo během jediného dne 40. Kurdští bojovníci se stáhli, protože rozložení sil je pro ně nepříznivé," uvedl pro AFP Ramí Abdar Rahmán z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Radikálové podle něj používají zejména dělostřelectvo a tanky.

Obyvatelé města Ajn al-Arab (známého také pod názvem Kobani) obklíčeného bojovníky IS pak ve čtvrtek hromadně začali utíkat k turecké hranici jen s nejnutnějšími osobními věcmi.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu ve čtvrtek večer podle tureckých médií řekl, že Ankara dá před přijetím Kurdů ze Sýrie přednost tomu, že jim poskytne nezbytnou pomoc na syrské straně hranice. Po dnešní ranní demonstraci asi stovky Turků, kterou u státní hranice pořádkové síly rozháněly pomocí vodních děl a slzného plynu, nakonec Turecko vstup stále početnějšího davu syrských Kurdů na své území povolilo.

Stanice CNN-Türk zprostředkovala v přímém přenosu záběry na dav tvořený převážně ženami, dětmi a staršími osobami, překračujícími tureckou hranici. Kurdští uprchlíci podle zahraničních médií působili vyčerpaným dojmem a mnozí potřebovali pomoc zdravotníků vyslaných na místo.

V Turecku se už podle údajů ankarské vlády zdržuje 1,2 milionu uprchlíků, kteří své domovy v sousední Sýrii opustili kvůli občanské válce.

Prezident iráckého autonomního Kurdistánu Masúd Barzání dnes vyzval mezinárodní společenství, aby využilo "všech možných prostředků" na ochranu města Kobani v sousední Sýrii před bojovníky z Islámského státu.