O technické i učňovské obory je v posledních letech větší zájem například na Střední průmyslové škole v Kolíně. "Zvyšuje se to, v oboru strojírenství máme skoro o třídu navíc," řekl ČTK zástupce ředitele Jaroslav Prorok. Větší počet studentů je zde také u učebních oborů. "Tam je nárůst jednotkový, ale taky to jde nahoru," dodal Prorok. Podle něj si studenti začínají uvědomovat, že na pracovním trhu je o strojírenská povolání zájem a budou tak mít větší šanci najít zaměstnání.

"Letos jsme v prvním ročníku konečně po dlouhé době naplnili čtyři třídy. Zdá se nám, že trošku zájem vzrůstá, ale strašně se snažíme, vymýšlíme nová zaměření, například na průmyslový design," řekla ČTK Olga Matoušková ze Střední průmyslové školy elektrotechnické v Praze 10. Studenti podle ní mají ale zkreslené představy například o oboru programování. "Mají pocit, že je to forma hry, a pak jsou překvapení, že je to práce," vysvětlila.

Zvýšený zájem o tříleté a čtyřleté technické obory zaznamenala také Střední škola elektrotechniky a strojírenství v Praze 10. "Začal být zájem konečně i o tříleté obory, po kterých je hlad na trhu. Jsou to obory jako zámečník, obráběč nebo elektrikář," řekl ČTK pracovník náboru a učitel Jan Valvoda.

Na propagaci svého oboru si dává záležet i Střední škola letecké a výpočetní techniky Odolena Voda u Prahy. "Musím říct, že se nám i v této době, kdy žáků je málo, daří třídy otvírat. Dokonce otvíráme obor mechanik - opravář pro letadla, což je tříletý obor," řekl ČTK zástupce ředitele Miroslav Maršoun. Zástupci školy jezdí po základních školách v celé republice. "Děláme pro to hodně, zveme si je k nám, také pustíme děti k letadlům a děláme různé soutěže," dodal.

Vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nedávno prohlásil, že by se měl vztah dětí k technickým vědám podporovat už na základní škole. Nepovažuje proto za šťastné zrušení pracovního vyučování v dílnách na základních školách. Bělobrádek poukázal i na malý zájem o střední a vysoké školy technického typu. O tomto problému se zástupci zaměstnavatelů, kteří technicky vzdělané absolventy postrádají, letos jednal také ministr školství Marcel Chládek. Spolu s jeho úřadem bude Svaz průmyslu a dopravy v příštím roce organizovat akce spojené s Rokem průmyslu a technického vzdělávání.

apn ktp