Žádné z britských médií si neobjednalo reprezentativní průzkum mezi voliči u volebních místností, z něhož se pak vypracovávají obvyklé povolební odhady výsledků. Společnost YouGov se však rozhodla prezentovat dílčí telefonický průzkum, podle nějž řeklo "ano" nezávislosti 46 procent lidí. Potřebnou nadpoloviční většinu tak podle této ankety, jejíž další podrobnosti dosud nejsou známy, získali stoupenci unie.

Celý den byl podle médií zájem o hlasování velký, voliči mohli odevzdávat hlasy od osmi ráno SELČ. Lidé žijící ve Skotsku odpovídali na otázku "Mělo by být Skotsko nezávislou zemí?". Stoupencům jednotné Británie dávaly poslední předvolební průzkumy těsnou převahu 51 až 53 procent hlasů.

Za rozhodující pro budoucnost unie Skotska a Anglie staré více než 300 let považují experti hlasování v Glasgowě, Edinburghu a Aberdeenu, největších městech, v nichž žije čtvrtina Skotů.

Výsledky z prvních z celkem 32 volebních obvodů mohou podle agentury Reuters být známy okolo 3:00 SELČ, údaje ze stěžejních lidnatějších oblastí, jako jsou Edinburgh či Glasgow, však budou patrně známy až o několik hodin později.

kpc šeb