"Jak jsme jen vyšli z kavárny, přepadli nás nejméně tři agresivně naladění muži," vylíčil moskevský zpravodaj BBC Steve Rosenberg. Útočníci zbili kameramana, kterému vzali kameru. Zatímco novináři po čtyři hodiny vypovídali na policii, kdosi se vloupal do jejich automobilu a vymazal videozáznamy z paměťových karet.

"Štáb je nyní v bezpečí v Moskvě," dodala BBC, podle které byl útok součástí koordinované snahy zabránit akreditovaným novinářům informovat o legitimním tématu.

Nejde o první incident svého druhu. Koncem srpna byl v Pskovu přepaden a zmlácen opoziční politik Lev Šlosberg, který je současně ředitelem listu Pskovskaja gubernija. Ten jako první informoval o sérii srpnových pohřbů vojáků pskovské výsadkové divize, zřejmě zabitých během konfliktu na východě Ukrajiny. Zprávy regionálního listu o čerstvých hrobech přeskočily do celostátních médií a terčem obdobných útoků se stali i další novináři, zajímající se o ruské padlé.

Šlosberg se nenechal zastrašit a oficiálně požádal vojenskou prokuraturu, aby objasnila smrt 12 výsadkářů, nejspíše zabitých na Ukrajině. Politik podle Radia Svoboda žádá od prokuratury odpověď na čtyři otázky: na základě jakých rozkazů vojáci opustili posádku, za jakých okolností zahynuli, kdo je za smrt vojáků odpovědný a zda jejich rodiny dostanou nějaké odškodné.

Moskva stále oficiálně popírá, že by se jakkoli angažovala v konfliktu na východě Ukrajiny, kde si pět měsíců bojů mezi vládními jednotkami a proruskými povstalci vyžádaly více než 3000 lidských životů. Ruští výsadkáři, zajatí minulý měsíc na Ukrajině a posléze vrácení do vlasti, podle Moskvy pouze zabloudili přes neoznačenou hranici.