Z viny na pádu stroje a smrti téměř 300 lidí jsou všeobecně obviňování proruští separatisté, protože osudná raketa země-vzduch byla s největší pravděpodobností odpálena z území, které ovládají. Podle západních diplomatů a novinářů existují důkazy o tom, že vzbouřenci disponovali baterií protiletadlových raket Buk, kterou byl údajně malajsijský boeing zasažen.

Kyjev přímo viní ze zkázy letadla Moskvu, která povstalce podporuje a vyzbrojuje. Rusko obvinění odmítá a mlhavě naznačuje, že pád letadla by mohl být následkem útoku ukrajinského vojenského letadla. Oficiální ruské stanovisko se opírá o tvrzení, že bez války, kterou Kyjev vede na východě Ukrajiny proti povstalcům, by k sestřelení letadla nemohlo dojít.

"Moc nechápeme, proč Rusko o svolání rady požádalo," řekl agentuře Reuters nejmenovaný západní diplomat. "Uvidíme v pátek," dodal. Nizozemsko předalo diplomatům v OSN svou první zprávu o vyšetřování katastrofy minulý týden, dokument ale jen potvrzuje, že letadlo bylo zasaženo "velkým množstvím vnějších objektů".

V moskevských médiích se v minulých dnech objevily zprávy o tom, že ruští diplomaté chtějí v OSN předložit nové důkazy podporující ruské teze o ukrajinské vině a nastolit jisté "nezodpovězené otázky". Čeho se mají týkat, není ze zpráv ruského tisku jasné.