V Kanadě žije silná ukrajinská menšina, podle kyjevského tisku má každý dvanáctý Kanaďan ukrajinské kořeny. Porošenko po příletu do Ottawy připomněl, že Kanada byla po Polsku druhou zemí, která po rozpadu SSSR uznala nezávislost Ukrajiny. Poděkoval zároveň kanadskému vedení za "důslednou podporu ukrajinské svrchovanosti a územní celistvosti".

Kanada zavedla proti Rusku po vzoru USA a Evropské unie řadu poměrně tvrdých sankcí kvůli ruské anexi Krymu a kvůli podpoře, kterou Moskva poskytuje ukrajinským separatistům. Ottawa sestavila vlastní seznam nežádoucích osob, do něhož zařadila ruské oligarchy blízké Kremlu, krymské okupační politiky a vůdce východoukrajinských separatistů.

V projevu na dnešním slavnostním zasedání obou komor kanadského parlamentu Porošenko prohlásil, že podpisem asociační smlouvy s Evropskou unií Ukrajina překročila Rubikon a už nikdy se k "děsivé sovětské minulosti" nevrátí. "Bylo to poslední rozloučení se Sovětským svazem," konstatoval ukrajinský prezident.

"Věřím, že naděje na svobodu, demokracii a evropskou budoucnost jsou reálné a splnitelné. Ukrajinský národ během posledních pěti měsíců prošel jednou z nejtěžších zkoušek a zaplatil možná tu nejvyšší cenu, aby se stal skutečně evropským," zdůraznil Porošenko.