"Otevře se většina budov, které jsou v historické části Lázní Darkov, a bude poskytovat obvyklé procedury, které tam dříve byly," řekla Kijonková. Slezské lázně budou od října poskytovat péči v budovách Léčebny Darkov (Staré lázně, Maryčka, Jiřina), v historickém areálu se otevře i Společenský dům.

Vše bude určeno tradičně pro pacienty, kterým jejich léčbu hradí pojišťovny, ale také pro ty, kteří si přispívají nebo kteří se zařazují do programů pro samoplátce. "Znovu nabídneme ve starých lázních také oblíbené tematické pobyty, například Vánoce a Silvestr," uvedl ředitel Lázní Darkov Jaroslav Čánek.

Kvůli takzvanému indikačnímu seznamu zavedenému před dvěma lety procházelo podle Kijonkové lázeňství v Česku krizí. Stát zmenšil rozsah pojišťovnami placené lázeňské péče a zkrátil i dobu pobytu v lázních. Lázně Darkov přišly zhruba o 30 procent klientů a koncentrovaly se do svých modernějších budov Rehabilitačního sanatoria v Karviné - Hranicích.

Pro darkovský areál hledaly lázně jiné využití. O tom, že by tam znovu spustily provoz, uvažovaly v případě, že by alespoň část budov obsadily náhradním programem. "Teď se snad trochu blýská na lepší časy, ale především Lázním Darkov se podařilo najít spolupráci s organizací Domov Alzheimer Darkov, která se v části toho nevyužívaného areálu v Darkově postará o zvláště závažně nemocné pacienty," řekla Kijonková.

Po znovuotevření druhého léčebného areálu se zpět do Darkova přesune z Hranic i část zaměstnanců. "Nejde ale o masivní přesun, zatím jsme obezřetní. Nové zaměstnance nenabíráme, i když nevylučujeme, že pokud dojde k dostatečnému oživení českého lázeňství, budeme i přibírat," uvedl Čánek.

Lázně Darkov se zaměřují na léčbu pohybového a nervového ústrojí. Ročně jejich péči využije zhruba 13.000 pacientů, část z nich přijíždí tradičně z arabského světa. Lázně mají dceřinou společnost v Saúdské Arábii.

Novým majitelem lázní je od května miliardář Zdeněk Zemek, jemuž patří mimo jiné čtvrtá největší ocelářská skupina v Česku, Z-Group Steel Holding. Vlastní také firmy provozující autobusovou dopravu, v lázeňství má své aktivity ještě například v moravských Luhačovicích. Předchozími majiteli Lázní Darkov byli majoritní vlastník, předseda představenstva Jaroslav Čánek a bývalý ministr životního prostředí a místopředseda ODS Pavel Drobil.