"Možnost, že ebola vypukne i v USA, je extrémně malá," prohlásil Obama. Americké úřady podle něj přijaly nejrůznější opatření, aby k tomu nedošlo. V případě, že by se tak stalo, jsou na to ale připraveny, dodal americký prezident.

V této souvislosti rovněž zmínil, že se dnes ráno setkal v Oválné pracovně Bílého domu s americkým lékařem Kentem Brantlym, který se v západní Africe ebolou nakazil, ale vyléčil se. "Musí ještě nabrat nějaké kilogramy, ale vypadá skvěle a silně," uvedl americký prezident.

Americká pomoc se bude soustředit především na Libérii, která je spolu se Sierrou Leone a Guineou nejpostiženější ze západoafrických států. Koordinační středisko americké pomoci bude zřízeno v liberijské metropoli Monrovii.

Američtí vojáci se budou podílet na výstavbě léčebných center v oblastech, kde onemocnělo nejvíc lid, budou se rovněž snažit urychlit rozdělování pomoci. Američané také poskytnou výcvik a školení místním lidem v tom, jak péči řídit. Školicím střediskem, které bude na místě nejméně půl roku, má projít každý týden 500 zdravotníků.

Smyslem plánu je pomoci zastavit šíření epidemie, která je nejzávažnější od 70. let, kdy byl virus krvácivého horečnatého onemocnění identifikován a pojmenován. "Nakaženy jsou tisíce lidí, to se ale může rychle změnit na desítky tisíc a jestliže se nám to nepodaří zastavit, pak na stovky tisíc," prohlásil dnes Obama. "Nejde jen o ohrožení regionální, ale i globální bezpečnosti," dodal.

Americká humanitární organizace USAID spolu s Dětským fondem OSN UNICEF poskytne ochranné pomůcky pro 400.000 nejpostiženějších rodin v Libérii. USA na boj s virem dosud vyčlenily 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) a USAID hodlá poskytnout ještě 75 milionů dolarů na léčebná střediska. Obamova administrativa požádala Kongres o dodatečných 88 milionů dolarů.

Ebola, na niž neexistuje známý a dostatečně vyzkoušený lék ani vakcína, vyvolává celosvětové obavy. Ve čtvrtek o ní bude jednat na mimořádné schůzi Rada bezpečnosti OSN.