Pražský primátor Tomáš Hudeček z TOP 09 tvrzení hnutí STAN odmítl. "Praha neutratí jedinou korunu za nikoho jiného než za obyvatele všech 57 městských částí," uvedl Hudeček, jehož reakci ČTK zprostředkoval Marek Pražák z volebního týmu TOP 09.

Starostům, kteří do Sněmovny kandidovali společně právě s TOP 09, se v minulém volebním období podařilo prosadit změnu rozpočtového určení daní, díky níž dostaly přidáno menší obce. Podle předsedy STAN Martina Půty na této úpravě netratila ani velká města. Podle místopředsedy Petra Gazdíka loni stouply daňové příjmy Prahy o dvě procenta, Brna o jedno procento a Liberce o sedm procent.

"V Praze ale selhává vnitřní rozdělení financí, 92 procent zůstává na centrální úrovni a na městské části se pouští jen osm procent," řekl šéf pražských zelených Petr Štěpánek, který je společným kandidátem STAN, zelených a lidovců na pražského primátora. Radnice městských částí, z nichž některé odpovídají velikostí krajským městům, tak dostávají podle Štěpánka na jednoho obyvatele jen 2400 korun. "Z této minimální částky musí městské části zaplatit chod všech škol na svém území, údržbu parků i dětských hřišť, provoz úřadu, údržbu komunikací a spoustu dalších věcí. Přidělené peníze nám rozhodně nestačí," uvedla starostka Prahy - Slivence a kandidátka do pražského zastupitelstva Jana Plamínková.

Podle Hudečka ale Praha zajišťuje drtivou většinu služeb klíčových pro život města, od veřejné dopravy přes městskou policii, veřejné osvětlení, zimní úklid či svoz odpadu až po klíčové dopravní stavby, tedy ty finančně nejnáročnější kapitoly. "Dále platí kulturu, střední školy, sociální péči či se stará o velké parky," uvedl primátor. Kvůli kvalitě a komplexnímu zajištění zmíněných služeb, ale i z ekonomických důvodů, čímž myslí úspory z rozsahu, je přitom podle něj pro Pražany výhodnější o těchto investičně náročných kapitolách rozhodovat z jednoho místa.

Podle Štěpánka je nutné, aby se městské části v příštím volebním období dohodly s magistrátem na tom, kdo bude zodpovědný například za výstavbu škol a bytů, a na základě toho by se měl poměr přerozdělení peněz změnit.