Předpisy v souladu se zákonem nedávno schválila jednobarevná rada TOP 09. Kromě regulace reklamy nad šest metrů čtverečních chce nastavit pravidla výšky budov, omezit rozšiřování města na úkor volné krajiny a upřednostnit zástavbu proluk a nevyužívaných území. Platit mají od října.

Po silné protestní kampani, v jejímž rámci firma BigBoard nejprve zahltila Prahu billboardy mířícími proti předpisům a nakonec i přelepila volební billboardy TOP 09, téma minulý týden otevřeli zastupitelé. Nakonec odhlasovali výzvu radě, v níž jí vyzvali k odkladu účinnosti předpisů. V pondělí firma BigBoard oznámila, že předpisy jsou pro provozovatele venkovní reklamy likvidační. Zváží proto arbitráž, v níž bude žádat miliardu korun.

"Myslím si, že výzvu zastupitelů, která dostala podporu napříč politickým spektrem, nelze ignorovat," řekl ČTK Vávra. Primátor se má k tématu vyjádřit na příštím jednání rady. Hudeček už v pondělí řekl, že za vyhláškou stojí. Arbitráže se neobává. "Naplňujeme novelu stavebního zákona, podle níž musíme aktualizovat vyhlášku, která slouží rozvoji města," řekl. "Navíc reklama do centra prostě nepatří," doplnil. Předpisy podle něj v horizontu deseti let ušetří Praze desítky miliard, mimo jiné při stavbě infrastruktury.

Za pražskou TOP 09 se dnes postavilo celostátní vedení strany. "Snaha pražských politiků výrazně omezit přebujelou reklamu v metropoli narazila na soukromé obchodní zájmy," uvedlo v tiskové zprávě. "Zaslepení billboardových ploch TOP 09 je nejlepším důkazem, že se současné vedení města nedá koupit ani zastrašit," doplnili členové.