"Je to tam celé podmáčené. Podle geologů musíme s pracemi počkat. Zatím jsme tam jen mírně srovnali terén. Před pracemi si budou muset opět místo prohlédnout odborníci," uvedl Hádlík.

Silnice je hlavním silničním tahem z Dolních Věstonic a oblasti kolem vodního díla Nové Mlýny na Lednicko-valtický areál a Břeclav. V tříkilometrovém úseku je uzavřena. Silničáři vyznačili jedenáctikilometrovou objížďku přes Mikulov.

Protože jde o klíčovou silnici a objížďka je dlouhá, začne v pondělí stavba náhradní komunikace. Bude asi 2,5 kilometru dlouhá a spojí Dolní Věstonice s Pavlovem. Kraj bude stát tři miliony korun. Vznikne na pozemcích obecního úřadu.

"Pokud bychom tuto silnici nepostavili, dopravní obslužnost oblasti by se výrazně zhoršila," řekl novinářům jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Pod krajskou silnicí se v neděli ráno uvolnil svah po vytrvalých deštích. Zasypal jeden karavan rybářů a další poškodil. V obytných vozech nikdo nebyl. Jedna svědkyně události ale utrpěla šok a skončila v nemocnici. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) vyhlásil v pondělí pro Věstonice, Strachotín a Pavlov kvůli sesuvům půdy stav nebezpečí.

Záchranné práce se nyní zaměřují na Strachotín, kde podmáčený svah hrozí zavalením osmi rodinných domů. Jejich 15 obyvatel bylo v pondělí večer evakuováno. Svah je nutné odtěžit. Práce potrvají několik dní.