V Hrušovanech nyní hladina Jevišovky dosahuje ke 218 centimetrům, přičemž od pondělního rána poklesla o 20 centimetrů. Aby vodohospodáři mohli zrušit druhý povodňový stupeň, musí se hladina snížit pod 200 centimetrů.

V regionu jsou sice očekávány další přeháňky, ale neměly by být již tak vydatné, řekl dnes novinářům jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Zasedá s krizovým štábem ve Strachotíně na Břeclavsku, kde se po deštích sesouvá svah na osm rodinných domů. Kvůli sesuvům vyhlásil v pondělí ve 20:00 stav nebezpečí nejen ve Strachotíně, ale i Dolních Věstonicích a Pavlově.

Na Jevišovce platí první povodňový stupeň ještě ve Výrovicích. První stupeň, tedy bdělost je ještě na řece Dyji, a to na odtoku z vodního díla Nové Mlýny a v Ladné u Břeclavi. To je ale způsobeno tím, že vodohospodáři snižují hladinu Nových Mlýnů, aby mohly při případných deštích zachytit více vody.

Od pátku se jižní Moravy potýkala s vydatnými dešti. Kromě Jevišovky byly i problémy na říčce Veličce na Hodonínsku, kde také platil třetí stupeň povodňové aktivity.