Chameneí, který byl dnes po operaci prostaty propuštěn z nemocnice, prohlásil, že USA žádaly Írán o spolupráci v boji proti IS prostřednictvím svého velvyslance v Bagdádu. "Odmítl jsem to, protože mají (USA) ušpiněné ruce. Ministr zahraničí (John Kerry) o to osobně žádal také (íránského kolegu) Muhammada Džaváda Zarífa, ale ten odmítl," sdělil ajatolláh.

Podle něj USA hledají "záminku pro to, aby mohly v Iráku a Sýrii dělat to, co v Pákistánu, tedy bombardovat bez pověření, cokoli budou chtít".

Kerry minulý týden hledal na Blízkém východě spojence pro koalici proti IS a z arabských zemí je deset připraveno se připojit. Celkově by koalice mohla mít až 40 členů, ale ne všichni se budou podílet na vojenských operacích.

USA chtějí letecké údery rozšířit také na Sýrii, kde je ale situace složitější než v Iráku vzhledem k problematickému vztahu s vládou v Damašku.

Írán patří ke spojencům Sýrie stejně jako Iráku. Neúčasti Teheránu na pařížské konferenci iráčtí politici litovali. Prezident Fuád Masúm připomenul, že Írán hned na začátku boje proti IS poskytl Iráku humanitární pomoc a vojensky pomáhal irácké vládě i Kurdům.