Devětaosmdesát procent lidí hlasujících v referendu v jihočínském centru hazardních her dalo najevo, že nevěří svému vůdci Fernandu Chuiovi, kterého o víkendu znovu zvolil předsedou výkonné rady 400členný oficiální volební výbor.

Prodemokratičtí aktivisté v bývalé portugalské kolonii při té příležitosti chtěli nechat vyjádřit svůj postoj zhruba 600.000 místních obyvatel ve všelidovém hlasování po vzoru nedalekého Hongkongu, který je coby bývalá britská kolonie stejně jako Macao oblastí se speciální správou.

Lidé se měli vyjádřit k otázkám, zda podporují Fernanda Chuie a zda jsou pro možnost volit si sami předsedu výkonné rady. Na druhou otázku odpovědělo 95 procent hlasujících, že si chtějí svého vůdce příště volit sami.

Policie nedělní hlasování brzy přerušila a zatkla pět lidí kvůli údajnému porušení práva na soukromí.

Hongkong se stal opět součástí Číny v roce 1997, Macao ho následovalo o dva roky později. Obě území se těší rozsáhlé autonomii a svobodě projevu, ale komunističtí vůdci v Pekingu se obávají, že voláni po ještě další demokratizaci by se mohlo rozšířit i do zbytku Číny.

V Hongkongu prodemokratičtí aktivisté v posledních dnech manifestovali za všeobecné volby a střetli se s policií. Také v hongkongském referendu se drtivá většina voličů vyslovila pro to, aby veřejnost mohla nominovat kandidáty na vedení Hongkongu sama. Čína ale počítá s tím, že i když v roce 2017 umožní přímé volby nejvyššího představitele Hongkongu, kandidáty vybere Peking.