Na stavbu, která by po dokončení měla vážit kolem tří tun, je potřeba téměř 3000 krabic. Studenti nyní kartonové krabice spojují do větších modulů, které se posléze budou kompletovat. "Bylo třeba zajít do archivu pro dobové podklady z roku 1924 a věže z roku 1929. Pak z toho bylo třeba udělat to architektonické zjednodušení, takže jsem měl nejprve zmenšení 1:4, což vypadalo pěkněji, ale bylo by to opravdu velmi velké," popsal architekt přípravy vzniku modelu.

Celá stavba, která bude průchozí a bude stejně jako u reálné předlohy vybavena například i funkčními elektrickými hodinami na věži, by měla být dokončena 12. září. V tento den univerzita, která letos slaví 165 let od svého založení, chystá první velký sraz svých absolventů.

"Je to model ostravské radnice, který je samozřejmě architektonicky kompozičně upravený," uvedl Krčmář. Stavba zatím už druhým týdnem vzniká ve vysokoškolské tělocvičně, kde na ní studenti pracují zhruba deset hodin denně. Z plochých papírů skládají krabice různých tvarů i papírové části, s jejichž pomocí se kromě lepicí pásky jednotlivé kusy spojují. Bloky o velikosti zhruba dvakrát dva metry pak budou ke konečnému kompletování převážet nákladní automobily.

Pokud nebude pršet, měla by být rozložená stavba příští týden převezena na venkovní prostranství porubského univerzitního kampusu. V případě nepříznivého počasí bude dobudována v ostravském Dvojhalí.

Podle Krčmáře je maketa velkým přínosem i pro samotné studenty, kteří se na jejím vzniku podílejí. "Tady se jedná vlastně o stavbu, takže to už ani není model. Je to pro ně přínos, protože ne všichni se dostanou na stavbu, kde něco vidí. Tady vidí, že ten materiál není jenom virtuální bublina na počítači, ale že má nějaké parametry," uvedl Krčmář.

Za myšlenkou vytvořit model radnice stojí Miloš Kvarčák z Fakulty bezpečnostního inženýrství, který se inspiroval podobnou stavbou ve Francii. Podle něj je právě Nová radnice zajímavou funkcionalistickou stavbou a především symbolem Ostravy.

Maketa, s jejímž vystavením se počítá i před samotnou radniční budovou, by nakonec měla být rozložena. Její části chce univerzita věnovat některým základním školám, aby si i jejich žáci mohli podle vlastní fantazie postavit modely budov.