Zástupce Sulajmán Paku Šallál Abdal Bábán řekl, že milicionáři jsou už sice v ulicích, ale pro civilisty v nich ještě není bezpečno, protože tam může být nevybuchlá munice. Milice i vojáci obklíčili také blízkou vesnici Jankadža a začali o ni bojovat. Obě lokality jsou v provincii Saláhaddín, jejímž správním střediskem je Tikrít, který je v rukou IS.

AFP připomíná, že úspěch v Amirlí je jedním z mála vítězství iráckých vojáků nad IS, který postupuje od června severoiráckým územím. Na dobytí Amirlí, jehož obyvatelé byli téměř tři měsíce bez dodávek vody a elektřiny a kde začaly docházet potraviny, se podílelo několik dalších zemí.

USA se zapojily bombardováním pozic IS a přispěly také spolu s Austrálií, Francií a Británií k leteckým dodávkám humanitárních potřeb. Ve městě žijí hlavně Turkmeni šíitského vyznání, kteří se bojovníkům IS na rozdíl od obyvatel mnohých měst postavili se zbraní v ruce. V srpnu ale požádali armádu o pomoc, protože se začalo projevovat vyčerpání z obléhání.

Americký prezident Barack Obama dnes formálně informoval Kongres, že nařídil bombardování islamistických pozic u Amirlí a že americká armáda pomáhala v oblasti s distribucí humanitární pomoci. Podle zákona o válečných pravomocích musí Obama americké zákonodárce se svým rozhodnutím seznámit. "Tato operace je v souladu s vojenskou misí, kterou jsme si v Iráku vytyčili, a to chránit americký personál a zařízení a reagovat na humanitární situaci v zemi," uvedla v prohlášení mluvčí americké národního bezpečnostního výboru Caitlin Haydenová.

Úřad OSN v Iráku dnes zveřejnil statistiky týkající se srpnových bojů. Nepřežilo je 1420 lidí a na 1370 osob utrpělo zranění. Bilance nezahrnuje západoiráckou provinci Anbár, a to kvůli panujícím bojům a také proto, že nad její částí nemají kontrolu irácké úřady. V Anbáru žije mnoho sunnitů a sunnitská IS začala právě zde se svým postupem v Iráku.

Britský premiér David Cameron dnes zveřejnil nová protiteroristická opatření v rámci boje proti islamistům. Týkají se zejména toho, jak zabránit britským občanům, aby se připojovali k ozbrojencům v Sýrii a Iráku. "Představíme speciální a cílenou legislativu, která dá policistům dočasné pravomoci, aby mohli zabavovat na hranicích pasy a měli tak čas prověřit si určité osoby," uvedl Cameron před poslanci. Rovněž letecké společnosti budou podle něj muset nově předávat úřadům více informací o osobách cestujících do nebo z oblastí bojů.

Británie v pátek zvýšila stupeň ohrožení teroristickými útoky na druhý nejvyšší. Jde o reakci právě na dění v Sýrii a v Iráku, jejichž rozsáhlá území obsadili islamisté.