Somálská rozvědka objekt, v němž je věznice, využívá k výslechům. V podzemích celách jsou zadržováni islámští radikálové.

Dnešní boj o věznici začal odpálením náloží v automobilu před vjezdem do objektu. Pak se skupina ozbrojených mužů snažila prostřílet si cestu dovnitř. K věznici vzápětí přijeli vojáci a obklíčili ji. Jeden ze svědků líčil incident jako palbu, "při níž létaly kulky všude kolem".

Somálská armáda v minulých dnech zahájila další část ofenzívy proti pozicím Šabáb na jihu země. Hnutí tam ovládá část území a armádě v boji proti islamistům pomáhají členové afrických mírových sborů. Cílem Šabáb je zavést v zemi islámské právo šaría. Terčem bojovníků skupiny se často stávají vládní či armádní představitelé nebo zaměstnanci mezinárodních organizací.

V sobotu armádní jednotky vybojovaly zpět město Bulamareer a přiblížily se tak na 80 kilometrů k Barawe, kde mají milice Šabáb hlavní stan. Somálská armáda neoznámila bilanci bojů, velení africké mise AMISOM informovalo, že o život přišel jeden ugandský voják.

Skupina Šabáb ovládala v letech 2006 až 2011 většinu somálského jihu. Africké státy se ale spojily a vyslaly do Somálska své sbory, které nakonec postoupily až do Mogadiša. Islamisté mají stále v rukou některá města a část území. Současná mise AMISOM má 22.000 mužů a jsou v ní vojáci z Etiopie, Keni, Ugandy, Burundi a Sierry Leone.