"Do opěrného stanoviště brigády Národní gardy ve městě Komsomolske (u Doněcka) vyšli z obklíčení první vojáci ilovajského uskupení. 28 osob z praporů ministerstva vnitra (...) a s nimi několik mužů z praporů ministerstva obrany. Ne nadarmo střežili celou noc státní hranici! Čekáme další chlapce," citovala ministra agentura Interfax.

Ještě dříve velitel jednoho z vládních dobrovolnických praporů Semen Semenčenko ohlásil dohodu o odchodu obklíčených vojáků z bojiště, o které ho prý informoval sám prezident Petro Porošenko.

"(...) všichni vojáci, kteří se nevzdali, budou moci odejít se zbraněmi a prapory speciálním koridorem k místu dislokace základních sil," uvedl Semenčenko s tím, že vojáci už vyhodili bojovou techniku do povětří. Separatisté nicméně uvedli, že podmínkou je odchod beze zbraní. "Během několika dnů všichni bojovníci, kteří se vzdali do zajetí, jakož i ranění zajatci, budou vyměněni za ruské výsadkáře v Charkovu," dodal Semenčenko.

Kolik ukrajinských vojáků je vlastně obklíčeno, není podle serveru newsru.com ještě jasné, ale už se ví, že bude nutné evakuovat více než stovku raněných. Ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej oznámil, že armáda nebude informace o stahování zveřejňovat do té doby, než budou vojáci v bezpečí. Vysvětlil to tím, že separatisté by mohli tyto informace zneužít, jak se prý již v minulosti stalo.

Ruský prezident Vladimir Putin v noci na pátek vyzval proruské rebely, aby poskytli humanitární koridor na východní Ukrajině, kterým obklíčené ukrajinské vládní jednotky budou moci opustit bitevní pole. Povstalci údajně žádosti vyhověli, ale Putin později uvedl, že Kyjev nabídku odmítl. Pokus vládních jednotek probít se z obklíčení ale podle médií ztroskotal, údajně v palbě ruských děl a za značných ztrát. Část vojáků se poté vzdala, další ale výzvy ke kapitulaci odmítli.

Separatisté podle agentury ITAR-TASS hlásí, že pod jejich tlakem se ukrajinské jednotky stahují od Doněcka, a to i s těžkými zbraněmi, v posledních bojích však prý přišly o dvacítku tanků a obrněných transportérů.

"Na jižní frontě (povstalecké) milice postoupily až těsně ke strategicky důležitému přístavu Mariupol. Útok ještě nezačal, ale na okraji města už působí skupiny průzkumníků," uvedla ruská agentura. Dodala, že město je podle separatistů v obklíčení.

Ruská média s odvoláním na povstalcký štáb uvádějí, že separatisté obešli Mariupol ze severu a za městem obsadili pobřežní osadu Jalta. Z Mariupole mezitím z obav před boji prchají lidé, na kontrolních stanovištích za městem se podle BBC tvořily několikakilometrové kolony.

Polský portál fakty.pl uvedl, že u výjezdu z Mariupole na obsazený Novoazovsk se uskutečnila manifestace asi 1000 obyvatel přístavního města, kteří přišli podpořit vojáky. Dav skandoval hesla jako "pryč s Putinem" či "Mariupol je Ukrajina" a přislíbil se vrátit jako lidský štít, pokud rebelové zaútočí.

Separatisté hlásí, že chystají novou ofenzivu. Chtějí prý vytvořit bezpečný koridor mezi Doněckem a Luhanskem, tedy mezi povstaleckými baštami, které byly v posledních týdnech dějištěm nejprudších bojů.