Vláda prezidenta Baracka Obamy hodlá pomocí sankcí potrestat lidi podporující rozvoj íránského jaderného programu, který Západ podezřívá z přípravy atomové zbraně. Podle dnešního vyjádření ministerstva dopadnou rovněž na firmy a osoby, které pomáhají v obcházení dosavadních sankcí či podporují terorismus.

Kromě zákazu obchodování bude v rámci postihů zablokován majetek dotčených subjektů v USA.

Washington přichází s novými sankcemi v době probíhajících jednání, která s Teheránem o omezení jeho jaderného programu vede šestice velmocí, v níž jsou spolu s Američany Rusko, Británie, Francie, Čína a Německo. Skupina již loni na podzim přiměla Írán k částečným ústupkům ohledně zastavení některých jaderných aktivit, což umožnilo zmírnit protiíránské sankce. K jejich úplnému zrušení je ale nutná trvalá dohoda o omezení sporného íránského programu, která má být uzavřena do konce listopadu.

Původně chtěla šestice dojednat s teokratickým režimem podmínky omezení jaderného programu do konce července, termín se ale už tehdy kvůli neshodám odsunul o čtyři měsíce. Zatím se nepodařilo překonat velké rozdíly ve stanoviscích, zejména pokud jde o obohacování uranu.