Polsko a Ukrajina původně do svého vzdušného prostoru nevpustily letoun, jímž se ruský ministr vracel z návštěvy Slovenska, kde se zúčastnil oslav Slovenského národního povstání. Stroj Tu-154 se tak musel vrátit zpět na letiště v Bratislavě.

Incident se stal v době vyhrocené situace kolem konfliktu na východní Ukrajině. Polsko patří mezi nejostřejší kritiky Ruska kvůli jeho roli v této krizi.

Polsko incident vysvětlilo administrativními nedostatky. Polský úřad pro letectví PAZP přitom podle agentury Reuters informoval, že povolení odmítl vydat, protože ruský letoun z neznámých důvodů změnil svůj status z civilního na vojenský.

Agentura PAP uvedla, že podle polských úřadů Moskva předem neohlásila vojenský let, jímž let s ministrem na palubě údajně byl. Jako takový je třeba ho nahlásit minimálně 72 hodin předem, což se prý nestalo.

Moskva však na incident reagovala podrážděně. Podle agentury Interfax náměstek ruského ministra zahraničí Vladimir Titov postup Polska označil za "závažné porušení norem a etiky komunikace mezi státy".

"Let byl nyní úřadům nahlášen jako civilní," řekl podle Reuters Piotr Walatek z polského ministerstva vnitra. "Civilní lety se odehrávají na normální bázi a nyní má povolení do polského vzdušného prostoru vstoupit," řekl Walatek. Dodal, že ruský pilot pravděpodobně omylem ohlásil let jako vojenský, a nikoli civilní, pro který měl povolení. Mluvčí PAZP Pawel Paluch upřesnil, že původně byl ohlášen jako civilní let společnosti Aeroflot.

Na oslavách 70. výročí zahájení Slovenského národního povstání dnes kvůli přítomnosti Šojgua chyběl nejvyšší polský představitel Bronislaw Komorowski. Oslav se naopak zúčastnil například český prezident Miloš Zeman.