Vratislavice s 8000 obyvateli měly dosud tři školky a jedno odloučené pracoviště MŠ Tanvaldské. Chyběla v nich místa pro skoro tři desítky dětí starších tří let. Radnice to dosud řešila tím, že nabízela měsíční příspěvek 1000 korun za dítě umístěné do soukromé školky. I tak ale rodiče platili až pětkrát více, než kdyby měli dítě v městské školce, a moc jich této možnosti nevyužívalo. "O příspěvek žádalo jen asi osm až deset rodičů," poznamenal Braun.

Minulé vedení radnice ještě loni plánovalo výstavbu nové kontejnerové školky za asi 20 milionů korun. "To si ale nyní nemohou Vratislavice dovolit," tvrdí současný místostarosta. Radnice proto zvolila levnější a rychlejší variantu a léta využívanou knihovnu ve škole za 1,2 milionu Kč přestavěla a dovybavila pro potřeby předškoláků. Kapacita školek ve Vrtaislavicích díky tomu stoupla na skoro 200 míst a stačí pro všechny děti starší tří let.

Ještě loni vládnoucí Starostové pro Liberecký kraj jsou ale přesvědčeni, že pro městský obvod by bylo lepší vybudovat novou školku na Nové Rudě a knihovnu ve škole ponechat. "Knihovna fungovala pro děti i jako volnočasové centrum, kde trávily přestávky a byly v kontaktu s knížkami," uvedl opoziční zastupitel Jiří Mejsnar (Starostové). Knihovna nyní funguje provizorně v budově radnice, než se pro její potřeby upraví prostory po bývalé expozici Ferdinanda Porscheho v kulturním centru 101010. Centrum sice není od školy daleko, je ale mezi nimi rušná ulice. "Přemístěním se knihovna změní jen na výdejnu a zájem dětí výrazně klesne," obává se Mejsnar. Braun si to ale nemyslí. "Jak ukázala praxe z prázdnin, návštěvnost knihovny je stejná, možná i vyšší. A jak se přestěhuje do nových prostor, tak ještě poroste," řekl. Přestavba prostor pro knihovnu za bezmála 900.000 korun by měla skončit na přelomu září a října.