Davutoglu oznámil jména nových ministrů den poté, co se v zemi ujal funkce nový prezident Recep Tayyip Erdogan. Již předem se neočekávalo, že by nový předseda vlády provedl v kabinetu, který předtím vedl právě Erdogan, nějaké zásadní změny. Rovněž se nepředpokládá, že by nová vláda nějakým způsobem změnila své politické směřování a vystupování.

Dalším novým vicepremiérem se stal Numan Kurtulmuş, místopředseda vládnoucí proislámské umírněné Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Ve funkce naopak zůstal ministr hospodářství Nihat Zeybekçi. Ministrem pro záležitosti Evropské unie se stane Volkan Bozkir, který byl v minulosti velvyslancem v Rumunsku i při EU v Bruselu.

Davutoglu ponechal ve funkci celý ekonomický tým bývalé vlády, nejspíš ve snaze uklidnit finanční trhy. Ekonomické záležitosti měl v minulém kabinetu na starosti právě vicepremiér Babacan. Ekonomem je rovněž nový místopředseda vlády Kurtulmuş.

"Tato vláda nese podpis Erdogana," uvedl Hüseyin Yayman, profesor politologie z univerzity v Ankaře. Staronový kabinet se ujímá funkce v nelehké době, kdy se ekonomický růst v zemi začíná zpomalovat a kvůli nejrůznějším bojům se rychle mění mapa Blízkého východu, poznamenala agentura Reuters.

"Jde o konzervativní vládu v tom smyslu, že se nemění bývalý Erdoganův politický tým, zejména pokud jde o ekonomické záležitosti," řekl turecký analytik Sinan Ülgen. "To ukazuje, že Davutogluova vláda si je velmi dobře vědoma ekonomické zranitelnosti Turecka a nechce to riskovat," dodal.

Erdogan ve čtvrtek složil slavnostní přísahu a ujal se prezidentské funkce. Následně svého věrného spojence Davutoglua pověřil sestavením vlády. Erdogan, který zastával funkci premiéra od roku 2003, již naznačil, že by rád přeměnil prezidentský post z čistě reprezentativního na mnohem vlivnější funkci, rád by se totiž podílel na řízení země, uvedla agentura AP.