"(...) ukrajinská vláda předkládá parlamentu návrh zákona o zrušení ustanovení, že ukrajinský stát nebude členem žádných paktů, a o obnovení orientace Ukrajiny na členství v NATO," prohlásil na zasedání kabinetu Jaceňuk, citovaný agenturou Interfax-Ukrajina.

Rozhodnutí neprodleně předložit tuto předlohu parlamentu vláda schválila, dodal list Ukrajinska pravda s odvoláním na ministra vnitra Arsena Avakova.

Premiér uvedl, že tento krok odpovídá čtvrtečním rozhodnutím Rady národní bezpečnosti a obrany, která jednala o dalším postupu poté, co pohraniční město Novoazovsk na jihu Doněcké oblasti dobyli proruští separatisté. Mezitím prý ruské tanky postoupily k přístavu Mariupol, který leží na cestě k anektovanému Krymu.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes v Bruselu připomněl rozhodnutí aliance ze summitu v Bukurešti v roce 2008, že Ukrajina může do NATO vstoupit, pokud bude mít zájem a splní všechna potřebná kritéria. Země aliance respektují ukrajinská rozhodnutí o vlastní bezpečnostní politice a případných spojeneckých svazcích, řekl generální tajemník Severoatlantické aliance.

NATO podle Rasmussena plně respektovalo dosavadní rozhodnutí Kyjeva neúčastnit se spojeneckých svazků. "Budeme také plně respektovat, pokud se ukrajinský parlament rozhodne tuto politiku změnit. Držíme se principu, že právo rozhodovat má každá země bez vnějšího vměšování. Doufáme, že se tohoto principu budou držet i další státy," poznamenal generální tajemník NATO.

Zářijového summitu aliance ve Walesu se má zúčastnit ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Jaceňuk podle agentury Reuters dodal, že základním cílem ukrajinské zahraniční politiků zůstává členství v Evropské unii.