"Obvinění na naši adresu neznějí poprvé. Prakticky od samého začátku krize nás obviňují, že jsme vše zavinili. Ale ani jedinkrát nepředložili fakta," řekl Lavrov na tiskové konferenci se svým íránským kolegou.

"Nepředvedli nám fakta ani ohledně 'invaze', ani v dalších věcech. Zdá se mi, že skrývání faktů je příznačný rys USA a řady evropských zemí ve vztahu vůči dění na Ukrajině," dodal.

Podle ruského ministra všechna obvinění "jsou na vodě" a nevyskytl se jediný důkaz o ruském vpádu, který by Západ či Kyjev položil na stůl. Lavrov současně vybídl západní partnery, aby se konečně věnovali seriózní analýze, jednáním a řešení ukrajinského konfliktu.

Západ prý při konfliktech všude jinde na světě vyzývá k příměří a k usmíření, s výjimkou Sýrie, kde se dožaduje násilného svržení režimu, a Ukrajiny, kde naopak vyžaduje od režimu, aby opozici násilím zničil.

"Pokud Kyjev a jeho protektoři budou pokračovat v této logice, k ničemu dobrému to nepovede. Tato logika počítá s tím, že (povstalecké) milice se buď vzdají na milost a nemilost, anebo válka bude pokračovat do vítězného konce a až pak budou následovat jednání," prohlásil.

Čerstvá obvinění ohledně údajného ruského vpádu podle Lavrova nepochybně souvisejí s úspěchy povstalců na bojišti. Ty však podle něj pramení z vědomí, že rebelové brání své domovy, rodiny, ženy a děti, čili "válčí za spravedlivou věc".