Porošenko radu svolal, aby se poradil o dalším postupu, když separatisté, údajně s podporou ruských vojáků a obrněnců, dobyli pohraniční město Novoazovsk a postoupili k přístavu Mariupol, ležícím na cestě z Ruska k anektovanému Krymu. Prezident připustil, že situace na východě země se "kvalitativně změnila".

Ruské jednotky a dodávky ruských zbraní podle prezidenta přišly zachránit "bandy teroristů" (proruských separatistů) v době, kdy utrpěly sérii porážek a "území okupované teroristy se zmenšilo o tři čtvrtiny".

"Budu otevřený: situace je nepochybně mimořádně složitá a nikdo se to nechystá zlehčovat. Ale dá se zvládnout, je dostatečně pod kontrolou, abychom nepropadali panice, zachovali chladnokrevnost, zdravý rozum a úsudek ohledně našich dalších kroků," řekl Porošenko podle ukrajinských médií. "Panika je stejná zbraň našeho nepřítele jako tanky, transportéry a kalašnikovy. Umožňuje pronikat do hloubi území a pokoušet se destabilizovat celou zemi," varoval.

Současně vyzval k národní jednotě při obraně východu Ukrajiny. "V tyto dny a hodiny se odehrává opravdová bitva za skutečnou nezávislost našeho státu," řekl podle agentury Unian.

Mluvčí ukrajinské armády mezitím ujistil, že se ukrajinské jednotky přeskupily při obraně Mariupolu. Mají prý dost vojáků, aby přístav uhájily. "Pracujeme na plánech protiofenzivy," řekl novinářům mluvčí bezpečnostní rady Andrij Lysenko. Ujistil také, že ukrajinští vojáci v Ilovajsku, kde se podle médií dobrovolnické jednotky potýkají v obklíčení s přesilou separatistů, obdrželi posily a město zůstává v jejich rukou.

Zhoršení situace v Ilovajsku podle Porošenka způsobili velitelé dvou jednotek, kteří svévolně opustili obranné linie. Prezident podle agentury Interax-Ukrajina dal najevo, že nehodlá připustit "ani zradu, ani dezerce".

Rada podle agentury Interfax-Ukrajina nařídila ministerstvu zahraničí, aby neprodleně provedlo konzultace se signatáři tzv. budapešťského memoranda z roku 1994. V něm se velmoci včetně Ruska zavázaly respektovat územní celistvost země výměnou za to, že se Kyjev vzdá jaderných zbraní.