Průmyslový komplex v Kesongu se nachází na severokorejském území, v blízkosti společné hranice Severní a Jižní Koreje. Zóna je společným projektem, v rámci kterého více než stovka drobných a středních jihokorejských podniků zaměstnává 50.000 severokorejských pracovníků.

Počet dělníků s potížemi jako je bolest hlavy a horečka, nebyl zveřejněn. Jihokorejská vláda obvinění Pchjongjangu odmítá, na pracovištích se prý materiály obsahující benzen nepoužívají. Ukázalo to prý předběžné vyšetřování. Soul chce podrobně prověřit příčinu zdravotních problémů Severokorejců. Pchjongjang přitom odmítá jihokorejský návrh na prošetření pod vedením nezávislých odborníků.

Průmyslový komplex Kesong, založený roku 2003 na území KLDR a financovaný převážně Jižní Koreou, je symbolem spolupráce obou Korejí z dob sbližování. Minulý rok byla zóna pět měsíců uzavřena kvůli vyhrocení vztahů na poloostrově v důsledku série severokorejských jaderných testů.

Korejský poloostrov je technicky stále ve válečném stavu, válka obou korejských států v 50.letech minulého století skončila jen příměřím a nikoli mírovou smlouvou. Obě země odděluje demilitarizovaná zóna, která je ve skutečnosti přísně vojensky střeženou hranicí.