Vojenské letiště u města Tabka bylo poslední baštou režimu prezidenta Bašára Asada v provincii Rakka. Při několikadenních bojích tam zahynulo přes 500 lidí, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Mezi mrtvými je nejméně 346 islamistů a více než 170 vojáků. Rakka se tak podle všeho stala první provincií bez přítomnosti vládních sil i povstaleckých bojovníků.

Islamisté získali v uplynulých týdnech kontrolu nad rozsáhlým územím v Sýrii i v Iráku. Spojené státy podnikly již několik leteckých úderů na pozice radikálů na severu Iráku, nyní zvažují i případné nálety v Sýrii.

Na jednom ze zveřejněných snímků je vidět skupina maskovaných radikálů, jak střílí na nejméně sedm mužů klečících na kolenou, kteří jsou údajně vojáky. Na jiných fotografiích jsou vidět skupinky osmi a deseti vojáků v uniformách v zajetí, někteří z nich mají viditelná zranění v obličeji. Rukojmích jsou údajně nejméně dvě desítky.

Jedna z fotografií údajně ukazuje tělo pilota, který se o pár dní dříve objevil v syrské státní televizi a vysvětloval, jak vojáci základnu snadno ubrání. Reportáž včetně rozhovorů s několika vojáky byla odvysílána jen pár dní před tím, než se islamisté základny zmocnili.

V Sýrii už více než tři roky zuří krvavý konflikt mezi režimem prezidenta Bašára Asada a různými povstaleckými uskupeními. Na síle v poslední době získává právě organizace Islámský stát, která kontroluje sever Iráku. Konflikt v Sýrii stál životy už více než 191.000 lidí.