Ruský úřad na ochranu spotřebitelů Rospotrebnadzor také v minulých dnech ohlásil rozsáhlé kontroly a neohlášené inspekce v restauracích McDonald's po celé zemi. Dnes nařídil dočasně uzavřít v pořadí čtvrtou moskevskou provozovnu této sítě. Celkově jich tak po celém Rusku bylo uzavřeno šest, napsala agentura Reuters.

Podle ruských podnikatelů jsou tyto akce spojeny s krizí na Ukrajině, která vyostřila americko-ruské vztahy a vedla k několika kolům sankcí a omezení obchodu. Rospotrebnadzor, který minulý týden kvůli údajnému porušování hygienických předpisů nařídil dočasně uzavřít několik restaurací McDonald's v Moskvě a Jekatěrinburgu, odmítá, že by jeho kroky byly politicky motivované. Mimo jiné tvrdí, že v některých částech restaurace nedaleko Kremlu objevil bakterii e.coli.

Trojice moskevských restaurací McDonald's má být podle soudních verdiktů uzavřena na 90 dní.

"Nesouhlasíme s rozhodnutími soudu a odvoláme se proti nim podle ustálených postupů," uvedla podle agentury Reuters mluvčí restauračního řetězce v Rusku.

McDonald's začátkem dubna ukončil provoz svých restaurací na Krymu, když tento ukrajinský poloostrov anektovalo Rusko. Někteří ruští politici tehdy vyzvali k uzavření všech restaurací McDonald's v Rusku.

McDonald' má v Rusku 440 provozoven, první otevřel v roce 1990 v Moskvě. Hamburgery si mezi Rusy rychle získaly značnou popularitu.