"Ztráty nepřítele činí tři tanky, jedno obrněné vozidlo, dva raketomety Grad, čtyři minomety, jeden nákladní vůz a jeden raketomet Smerč, jakož i 225 teroristů," ohlásila ukrajinská armáda podle listu Ukrajinska pravda. Má jít o výsledek přesné dělostřelecké palby na seskupení nepřátelských sil u měst Horlivka a Ilovajsk. Armádní komuniké současně připustilo "obranné boje" s cílem udržet kontrolu nad obcemi Novosvetlovka, Chrjaščuvate, Rodakove, Illirija, Malomykolaivka a Ilovajsk, jakož i příjezdových cest a výšin v okolí tohoto města.

Vzbouřenci naopak podle ruské agentury Interfax tvrdí, že vyhnali ukrajinskou Národní gardu z Ilovajska, obsadili strategickou výšinu Saur-Mohyla a zabili více než tři desítky ukrajinských vojáků. Další dvě desítky mužů prý armáda ztratila v bojích o okresní město Starobeševe, které prý povstalci zcela ovládli. Stejně jako ves Kutejnikove, kde se údajně vzdalo 94 ukrajinských vojáků.

Podle ukrajinské armády se po silnici mezi obcemi Starobeševe a Telmanove pohybuje kolona asi stovky kusů ruské obrněné techniky, včetně tanků, transportérů a raketometů. Telmanove podle agentury AFP leží asi 20 kilometrů od ruských hranic a asi 40 kilometrů od Novoazovska, kde podle armády Ukrajinci v pondělí odrazili jinou ruskou kolonu, která se prý pokoušela vytvořit novou válečnou frontu na jihu Doněcké oblasti.

Od počátku bojů v polovině dubna stoupl počet obětí konfliktu podle OSN na nejméně 2200. I kvůli zadržení deseti ruských výsadkářů na východní Ukrajině se ruská média začínají ptát, zda mezi padlými v bojích jsou i ruští vojáci, jakkoli ruské úřady oficiálně kategoricky popírají ruskou účast v bojích.

Ruská liberální list Vedomosti dnes v redakčním úvodníku upozornil na otazníky okolo smrti devíti vojáků 18. motostřelecké brigády, kteří prý zahynuli na cvičení v Rostovské oblasti, jakož i okolo pohřbů příslušníků výsadkové divize z Pskova. Prý také byli na cvičení u Rostova, ale jejich doklady našli Ukrajinci v ukořistěných bojových vozidlech. Na sociálních sítích se píše o desítkách pohřešovaných ruských vojáků. Situace prý připomíná utajované válčení sovětských a ruských vojáků v minulosti.

Portál newsru.com s odvoláním na list RBK citoval jistého ruského plukovníka Alexandra Chotuleva, podle kterého na Ukrajině zahynuli dva ruští vojáci. Deset dalších prý utrpělo zranění a bylo převezeno do Rostovské oblasti na jihu Ruska. Server BBC zase napsal, že podle mluvčí ruské prezidentské rady pro lidská práva jsou rostovské vojenské nemocnice "přeplněné".

Ruská nezávislá televize Dožď mezitím informovala o dalším vojenském pohřbu: desátník Anton Korolenko z pskovské divize byl pochován u Voroněže, okolnosti jeho smrti "při plnění služebních povinností" se utajují.

"Ještě v pátek ráno jsem byla šťastná, chystala jsem se domů, ale v poledne se vše zhroutilo. Cítím se na kraji propasti (...). Pomodlete se za mého milovaného Antona," napsala v sociální síti VKontakte vdova.

"Podobně začínala válka v Čečensku," napsal o utajovaných vojenských pohřbech podnikatelský list RBK Daily. "Tajnůstkářství vyjadřuje neúctu ruského státu jak k samým výsadkářům, tak k celé společnosti, která má právo vědět, kde a na jakém právním základu bojují a umírají ruští vojáci," citoval server newsru.com známého reportéra Olega Kašina.

Naopak podle listu Novyje Izvestija je celé téma "součástí informační války Kyjeva proti Rusku".