Jedná se podle něj o oblasti, které jsou silnou stránkou EU a ve kterých je pro Hanoj spolupráce nutná.

Barroso dnes oznámil, že EU poskytne Vietnamu v letech 2014 až 2020 rozvojovou pomoc ve výši 400 milionů eur (přes 11 miliard korun). Ta se zaměří na podporu udržitelné energie, systému vládnutí a právního státu. Premiér Dung přislíbil další otevření země investorům z EU.

Vzájemný obchod loni dosáhl 27,6 miliard eur (768 miliard korun). Unie je pro Vietnam hlavním vývozním trhem. Rozhovory o zóně volného obchodu začaly v roce 2012. EU do Vietnamu vyváží zejména elektrické přístroje a vybavení, letadla, automobily a léky. Vietnamské exporty do EU zahrnují v první řadě telefonní přístroje, elektroniku, obuv, textil a oděvy, kávu, rýži, mořské plody a nábytek.

Vietnam je už zapojen do volného obchodu v rámci Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN).

Šéf Evropské komise zároveň dnes zdůraznil obavy, které v něm vzbuzují územní spory o ostrovy v Jihočínském moři. Všechny zúčastněné strany vyzval, aby se neuchylovaly k jednostranným krokům, které dále zvýší napětí.

Strategická oblast Jihočínského moře, kterým procházejí významné námořní trasy a v němž se předpokládají rozsáhlá naleziště nerostných surovin, včetně ropy, je předmětem vleklého sporu mezi Čínou a dalšími asijskými státy - Vietnamem, Filipínami, Brunejí, Malajsií a Tchaj-wanem.